- 2 Μαρτίου, 2023
- 4:22 μμ
Πάντα Να Συνεχίζετε, Ειδικά Όταν Χάνετε Το Κίνητρο Σας” – Συνέντευξη Με Τον Salvatore Bernardi
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης των νέων σε όλη την Ευρώπη.Επίσης προσφέρει ευκαιρίες κινητικότητας και συνεργασίας για τους νέους. Έτσι σήμερα σε αυτή τη συνέντευξη έχουμε τον Σαλβατόρε Μπερνάρντι ο οποίος είναι ιδρυτής και πρόεδρος της MKO στην Ιταλία που ονομάζεται Eco Intercultura South. Ο οργανισμός παρέχει ευκαιρίες σε κατοίκους της Ιταλίας να συμμετάσχουν σε ανταλλαγές νέων, μαθήματα κατάρτισης και εθελοντισμόυ με στόχος την αποκτήση διεθνής εμπειρίας στο εξωτερικό και γνώσεις. Μέσω του οργανισμού του, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για τους νέους για να εξερευνήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, να μάθουν νέες δεξιότητες και να αναπτύξουν παγκόσμιες προοπτικές. Πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη της εκπαίδευσης και των διεθνών ανταλλαγών για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι όλοι έχουν πρόσβαση στους πόρους που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Η ομάδα του Geeconomy θα ήθελε να τον ευχαριστήσει που αφιέρωσε χρόνο για να συμμετάσχει στη συνέντευξη και να μας δώσει πληροφορίες για τον οργανισμό του και τα προγράμματα Erasmus+.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον οργανισμό ακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook: ,Eco Intercultura South
Instagram: ,@ecointercultura
1. Πρώτα απ’ όλα, μπορείτε να μας πείτε το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό σας υπόβαθρο μέχρι τώρα;
Σ: Βέβαια, αποφοίτησα από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Μπάρι και στη συνέχεια ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο ίδιο θέμα στο Πανεπιστήμιο της Σιένα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έκανα ένα Erasmus για σπουδές στη Βαρσοβία της Πολωνίας στο Πανεπιστήμιο Collegium Civitas και ένα Erasmus για πρακτική άσκηση στο Ιταλικό Προξενείο στην Κρακοβία της Πολωνίας. Κατά τη διάρκεια του Πανεπιστημίου έπαιρνα πάντα μέρος στην πολιτική δράση σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ήμουν μέλος του κόμματος Ανεξάρτητοι Φοιτητές όπου αγωνιζόμασταν για τα δικαιώματα των φοιτητών. Αφού ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου, ίδρυσα αμέσως τη ΜΚΟ και άρχισα να εργάζομαι στην κοινωνική μου επιχείρηση με επίκεντρο τα προγράμματα Erasmus.
2. Τι σας ενέπνευσε να αναπτύξετε την ιδέα σας;
Σ: Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι γύρω μου με ενέπνευσαν και συνεχίζουν να με εμπνέουν ακόμη και σήμερα. Ξεκινώντας από κάποιους καθηγητές, συναδέλφους, μέχρι και κάποιους ανθρώπους που εργάζονται σε άλλους οργανισμούς.
3. Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημασία της δημιουργικότητας στους οργανισμούς;
Σ: Στα είδη των οργανισμών μας, η δημιουργικότητα είναι κρίσιμη, χωρίς νέες ιδέες και νέους τρόπους να κάνουμε πράγματα μπορεί να βαρεθούμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν η δουλειά μας είναι αρκετά δυναμική. Λαμβάνουμε πάντα στοιχεία και νέες πληροφορίες από ό,τι συμβαίνει στον κόσμο και προσπαθούμε πάντα να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα και να βελτιώνουμε την ποιότητά μας. Αυτό που προσφέρουμε είναι ουσιαστικά μια υπηρεσία, και οι άνθρωποι που μας δίνουν επιχορηγήσεις δεν θα επενδύσουν σε εμάς αν δεν αλλάξουμε το θέμα των έργων και δεν βελτιώσουμε την ποιότητα της υλοποίησης.
4. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σας επίτευγμα μέχρι σήμερα και γιατί;
Σ: Νομίζω ότι τα μεγαλύτερα επαγγελματικά μου επιτεύγματα είναι τα έργα που πραγματοποιήσαμε στην τοπική μας κοινότητα, ήταν κάτι καινούργιο που έλειπε στην περιοχή. Πραγματικά πιστεύω ότι έδωσε και θα δώσει νέους πόρους, περισσότερη δουλειά στους ανθρώπους που ζουν εδώ και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους, καθώς και ένα πιο ανοιχτό μυαλό στον κόσμο.
5. Ποιο είναι το δυσκολότερο μέρος του να είσαι επιχειρηματίας;
Σ: Υπάρχουν πολλά δύσκολα σημεία. Νομίζω ότι η αρχή είναι πάντα δύσκολη. Είναι δύσκολο να γίνεις κατανοητός, μπορεί να νιώθεις ότι σε κρίνουν επειδή οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το όραμά σου και η επιχείρηση δεν είναι ακόμη βιώσιμη και είναι πολύ εύκολο να χάσεις το κίνητρο. Μετά από αυτό το πρώτο μονοπάτι νομίζω ότι υπάρχουν ακόμα δύσκολα σημεία, ειδικά στο να διατηρήσεις την επιχείρησή οικονομικά βιώσιμη. Όμως τα επιτεύγματα σε αυτό το σημείο είναι πιο ικανοποιητικά από όλα.
6. Πώς έχετε αναπτυχθεί προσωπικά από το να γίνετε ένας επιτυχημένος ηγέτης ΜΚΟ;
Σ: Λοιπόν, στην αρχή δεν ήξερα ότι ήμουν. Είχα την ιδέα μου, προσπαθούσα να κάνω την ιδέα να λειτουργήσει και τελικά τα κατάφερα, τότε ανακάλυψα ότι πολλοί άνθρωποι μου ζήτησαν να κάνω ένα πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες στους οργανισμούς τους και για start ups, όπου μπορούσες να κάνεις αίτηση μέσω της πλατφόρμας Erasmus με την επιχειρηματική σου ιδέα και να περάσεις 6 μήνες στο εξωτερικό μαθαίνοντας στον εταίρο υποδοχής πώς να κάνεις την επιχείρησή σου πραγματικότητα. Ακόμα δεν έκανα αίτηση για αυτό, νομίζω ότι θα το κάνω σύντομα, αλλά εκεί κατάλαβα ότι ήμουν ήδη επιχειρηματίας και πρόεδρος σε κάτι που ονομάζεται κοινωνική επιχείρηση ως οργανισμός.
7. Πώς διαφέρει ο οργανισμός σας τώρα σε σχέση με το όταν ξεκινήσατε;
Σ: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ! Όταν ξεκίνησα ήμουν μόνος μου σε έναν ωκεανό αμφιβολιών, μετά τα πράγματα άρχισαν να γίνονται καλύτερα και μεγαλύτερα, τα έργα εγκρίθηκαν, έμαθα περισσότερα πράγματα κάνοντάς τα και έγινα πιο επαγγελματίας. Ταυτόχρονα η επιχείρησή μου γινόταν όλο και πιο επαγγελματική και επεκτεινόταν όλο και περισσότερο. Κάτι που με κινητοποιεί πραγματικά είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρω πού είναι η κορυφή και είμαι περίεργος γι’ αυτό.
8. Ποιες δεξιότητες πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ένας διαχειριστής έργου (Project Manager);
Σ: Πολλές ιδιότητες, αλλά θα αναφερθώ σε τρεις μόνο. Πρώτα απ’ όλα ένας διαχειριστής έργου πρέπει να έχει σαφείς επικοινωνιακές δεξιότητες, οπότε η επικοινωνία του πρέπει να είναι ακριβής και να φτάνει στο άτομο με ωραίο τρόπο. Ο διαχειριστής θα εξοικονομήσει χρόνο ελπίζοντας ότι θα εκτιμηθεί. Μια άλλη ιδιότητα είναι η ενσυναίσθηση. Ο διαχειριστής πρέπει να αισθάνεται και να κατανοεί το άτομο που έχει μπροστά του και να είναι πολύ καλός και ενεργός ακροατής. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι η διαίσθηση. Αυτή θα βοηθήσει σε κάθε κατάσταση, το να καταλάβετε κάτι πριν συμβεί ή πριν από τους άλλους είναι πάντα μια κρίσιμη πτυχή κάθε επιχειρηματίας.
9. Ποιες είναι οι καθημερινές υποχρεώσεις που πρέπει να τις κάνετε;
Σ: Οι ευθύνες αλλάζουν μέρα με τη μέρα ανάλογα με την περίοδο του έτους στην εργασία μας. Τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, υποβάλλουμε πάντα αιτήσεις για επιχορηγήσεις και αναζητούμε νέες συνεργασίες, κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των έργων μας. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους πραγματοποιούμε έργα ως οργανισμοί αποστολής ή φιλοξενίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες και έτσι πληρωνόμαστε. Νομίζω ότι όσο περισσότερα κάνεις τόσο περισσότερα παίρνεις και είναι πολύ ωραίο να συνδέεις επιχειρήσεις μεταξύ τους αν έχεις περισσότερες από μία.
f10. Και τέλος, ποια συμβουλή θα θέλατε να δώσετε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση;
Σ: Η συμβουλή μου είναι να συνεχίζετε πάντα, ειδικά όταν χάνετε το κίνητρο. Με κάποιο τρόπο το σύμπαν θα σας δείξει αν η διαίσθησή σας ήταν σωστή ή όχι