Επιπτώσεις πανδημίας στον κόσμο της οικονομίας.

 
*Γράφει η Ιωάννα Κορκούτη
 
Η πανδημία του κορονοϊού είχε σοβαρές συνέπειες πέρα από την εξάπλωση της νόσου και τις προσπάθειες για την απομόνωση της. Καθώς, η πανδημία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι ανησυχίες έχουν μετατοπιστεί από τα ζητήματα της τροφοδοσίας, του κατασκευαστικού τομέα προς τη μείωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής το οποίο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα δεκαετία.
 
Η οικονομική αναταραχή που συνδέεται με την πανδημία του κορονοϊού έχει ευρείες και σοβαρές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των αγορών μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων. Με ένα μετα-ηγεμονικό κόσμο και ένα ασταθές περιβάλλον είναι βέβαιο πως η έννοια της ανισότητας θα εμφανιστεί ενισχυμένη. Οι φτωχότεροι και οι μη μετέχοντες στην οικονομία θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και θα χάνουν τις δουλειές τους.
 
Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 20/10/2020, η πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του -4.4%, ενώ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες η αντίστοιχη πτώση αναμένεται να είναι ίση με -5.8%. Η ανισότητα ανάμεσα στα κράτη θα αυξηθεί και θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημόσιου χρέους που θα δημιουργηθεί, εξαιτίας της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας που ταλαιπωρεί τον πλανήτη, και από τις δυνατότητες που θα υπάρξουν για την αναχρηματοδότηση τους. Μια περίοδο κατά την οποία η μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και στον λαϊκισμό είναι σε εξέλιξη.
 
Τα στοιχεία κάνουν λόγο για βαρύ τίμημα, που θα πληρώσει η γερμανική οικονομία για να ανακόψει την πανδημία. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 2,2% και οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους μιλούν για μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 6,5%.Η Γαλλία, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 5,8% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αλλά οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους είναι από τις πλέον δυσοίωνες στην Ευρωζώνη καθώς μιλούν για ύφεση 11%. Η Ιταλία είναι η χώρα με το βαρύτερο πλήγμα σε θανάτους από την πανδημία. Αντίστοιχες εικόνες και στη ιταλική οικονομία, που έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 4,7% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους ποικίλλουν.Μέχρι στιγμής η Ρώμη προβλέπει ύφεση 8%, αλλά ο οίκος Fitch πιθανολογεί πως το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 13,7%.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δημοσιονομική δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 23,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 14% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένων δανειοδοτικών εγγυήσεων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Στα μέσα Νοεμβρίου 2020 κατατέθηκε στη βουλή το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο προβλέπει ύφεση της τάξεως του -10.5% για το 2020.
Αντίθετα, λόγω και του βάθους της ύφεσης φέτος, οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη για το 2021. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ τον Ιούνιο προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% στις ΗΠΑ, κατά 6% στην Ευρωζώνη και κατά 5,9% στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για το παγκόσμιο ΑΕΠ η πρόβλεψη ανέρχεται σε 5,4% και για το παγκόσμιο εμπόριο σε 8%. Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η ανάπτυξη αυτή, αν και σημαντική, δεν θα είναι επαρκής για να καλυφθούν οι απώλειες στο ΑΕΠ το 2020.Για το παγκόσμιο ΑΕΠ, αναμένεται ότι το 2021 θα έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019.
Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία λειτουργεί σήμερα σε ένα ιστορικά πρωτοφανές μακροοικονομικό, δημοσιονομικό, νομισματικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, με αντικρουόμενες καταστάσεις και τάσεις.
 
 
 
Βιβλιογραφία:
https://tinyurl.com/3zpj9rmt (Βικιπαειδία – Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19)
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *